Figyelem!


Se forró vizet, se lúgos tisztítószert ne alkalmazzunk a folteltávolításhoz.

Amennyiben szennyező anyag került rá pl.: zsír vagy olaj, hívjon szakembert.

Ami fontos: selyemszőnyeget házilag ne tisztítsa.

Moly esetén: amennyiben nem használjuk rendeltetés szerűen a szőnyeget, vagyis tárolva van védekezni érdemes a moly ellen. Ennek több módszere is van: egy-két havonta átkefélni a szőnyeget, levendulát kell mögé tenni, illetve ne tegyük fel nedves falra. A komoly tisztítást csak szakember végezheti, mivel az előbbi tanácsok csak általánosságokat említenek, könnyű kárt tenni bennük.

Erős szálú ruhakefe hatékonysága:
A kézzel csomózott perzsaszőnyeg leginkább elfogadott tisztítási módszere. Elsőként a szállal ellenkező irányában kell lekefélni, majd ugyanezt vissza a másik irányban végezzük. Ezt elég ha egyszer megcsináljuk havonta. Persze a jó eredményhez  használjunk természetes anyagból készült eszközt. Porolóval végzett tisztás: Ha a porolót csak gyengéden ütögetjük a szőnyeget, már az is kímélő megoldás az anyaggal szemben. A portalanítás végén ugyanúgy keféljük le a szőnyeget, ahogy az előző írásban már olvashattuk.

Figyelem chiptuning és autófóliázás: a porolásnál a színoldalát kell gyengén ütögetni, de a hátulját is lehet. Porszívóval való tisztításnál: Amennyiben nem kézzel szeretnénk tisztítani a szőnyeget autochip, akkor lehet porszívót is használni joachim, de vigyázzunk, hogy csakis a kisebb fokozatra állítsuk, mivel könnyen kárt tehet a finom csomózásokban. Ha kis fokozaton van, akárhányszor ki lehet porszívózni, nem esik baja a szőnyegnek.
Színek fakulásáról: Ez mindegyik szőnyeggel elő szokott fordulni, de a perzsaszőnyegek  viszonylag ellenállóak a nappal szemben. Ha csak néhány napig vannak kitéve a sugárzásnak, még nem lesz semmi baja. Akkor kezdenek kifakulni, ha a napsugárzás folyamatosan, tartósan éri a felületüket. A kifakulás idővel elkerülhetetlen.

Tanács: ha csak az egyik felére süt a nap tartósan, akkor  fordítsuk meg havonta a szőnyeget, mert így a másik fele is kap fényt és egyenletesen fog fakulni és nem lesz eltérő a színezete. Ámbár ha ez lehetséges, ne tegyük ki semmilyen erős napfényneka chiptuningot.

Foltok kezelése: Mindenkinél előfordulhat, hogy folt érje a szőnyegét, persze az is más kérdés hogy milyen. Kényes esetben inkább szakemberre bízzuk a kezelést, ne próbálkozzunk otthon, pláne makacs folt esetén.

Rágógumi és a viasz eltávolítása: Vegyünk egy hűtőaksit vagy jégkockát és tegyük rá a foltra. Ezzel megkeményedik. Majd ezután egy tompa késsel kaparjuk le. Ha még maradt ott valami belőle, akkor egy nedvszívó anyaggal és egy rongyra helyezett meleg vasalóval tudjuk optimálisan eltüntetni a problémát.

Zsír vagy olajfolt esete: Mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, mert annyira kényes szennyeződés. Hogy azt már otthon nem mindíg ajánlott kezelni. 

Szagok kezelése: Talán a legnehezebb de nem lehetetlen a kárpittisztítás során semlegesíteni a szagokat. Sokféle módszer közül talán a mostanában elterjedő ózonos eljárás a leghatékonyabb.

Főoldal a figyelem oldalról